Tolong Jangan Membazir

Balik dari beli barang...ibu ajak papa singgah KFC...dah tak tau nak makan apa so bila terpandang anak ibu..kami ambik keputusan singgah KFC..lagipun tak jauh..masa nak order agak lama sebab orang ramai..so ibu beratur ikut turn...Khalish n papa cari tempat duduk takut tak dapat tempat..takkan nak makan sambil berdiri..huuhu..Alhamdulillah..ada tempat kosong. Ibu pun resah gak menunggu turn order sebab ibu tau Khalish dah lapar. Terjenguk-jenguk ibu dari jauh perhati gelagat Khalish..kejap-kejap memanjat nak keluar dari baby chair..tak tentu arah papa  melayan kerenah Khalish..tak lama lepas ibu berpaling..ibu tengok tepi papa ada family lain duduk. Maybe papa kesian tengok family tu tak dapat port n pelawa terus dok sebelah.. kebetulan kita pun bertiga je. kesian pulakkan..kat tangan dah penuh dengan set yang diorder. Hampir setengah jam ibu beratur..akhirnya..baru dapat..papa bising sebab ibu lama sangat..nak wat camne, orang ramai time tu..lepas je turn ibu, lengang pulak..alahai....rezeki ibu nak kena beratur.
Tapi part yang buat ibu rasa sedih...family yang dok sebelah tu sikit pun tak pelawa anak ibu..yela, ibu  bukan mintak anak ibu diberi makan tapi sian kat Khalish terkulat-kulat tengok dyorang makan..ermm..hati orang ni susah nak jangkakan..kalau ibu kat tempat dyorang memang tak sampai hatila..apa yang ibu makan sure ibu hulur...kesian tengok budak-budak tengok kita makan..lagila baby...issshshhh..susah nak cakap..
Last-last ibu tengok roti dyorang tak berusik pun..satu pembaziran..papa siap plan nak amik tapi ibu tak bagi..tak baik...lagi-lagi makanan..bila difikirkan balik memangla membazir cuma tu bukan hak kita..
Teringat pulak ibu suatu masa dulu..masa tu Khalish takde lagi..ibu saja ajak papa makan kat McD..ibu beli happy meals..dapat toys..terus ibu cari family yang bawak anak semata-mata nak bagi toys tu..takkan nak buang..sayang pulak..
Apapun, kita tak boleh nak paksa orang follow apa yang kita buat...apa yang difikirkan..masing-masing ada pendirian.
sempat lagi layan

Labels: