Ketabahan Seorang Ayah

Saya     : Soryla sebab nak nyibuk sikit...heehee..
Puan A : Kenapa ...mesti nak tanya something ni..tanya je
Saya     : Ermm...yang tu berdua ngan anak je ke..wife dia tak ikut sekali
Puan A : Heehe...kita senyum je dulu ek...nanti story-mory
Saya     : Huuuhuu..cam dah faham je..ingat wife dia tak ikut sebab dalam pantang ke..

Perbualan di atas tak dapat diteruskan atas sebab musabab yang tak dapat dielakkan..heehee...apapun yang sebenarnya saya rasa kagum dengan ketabahan seorang insan bergelar bapa yang membesarkan anak  tanpa kehadiran seorang isteri...tak perlula saya nyatakan di sini ke mana perginya isteri beliau tapi naluri keibuan saya cukup tersentuh..anak hanya dibesarkan dengan kasih sayang seorang nenek..sejak dilahirkan sehingga mencecah umur 5 tahun..sampai hati si ibu..dari pemerhatian saya terhadap anak itu..dia seorang yang pendiam..manja dengan ayahnya..tu semestinya la kan..tak banyak kerenah..apa yang disuruh akan dituruti cuma bagi saya dia memerlukan kasih sayang..belaian..pemerhatian dari seorang insan yang selayaknya bergelar ibu...semalaman saya berfikir..saya tenung My Lil sendiri untuk cari jawapan..saya cuba letakkan diri saya jika saya berada di tempat wanita itu...Subhanallah..tak sanggup rasanya berjauhan dengan anak yang pernah dikendong ke mana saja selama 9 bulan..sayu hati saya bila bertentang mata dengan anak itu..cukup senang ayahnya melayan..mandi..pakai baju..sikatkan rambut..
Wahai ibu...kumohon kepadaNYA agar dibukakan pintu hatimu untuk menerima kembali anak yang pernah ditinggalkan..darah yang mengalir dalam tubuh kecil itu datang darimu jua..

Labels: