Kenapa Tiba-tiba


Dua hari lepas tiba-tiba je saya perasan yang susu saya merundum..Subhanallah..saya tak boleh nak describe macamana perasaan saya waktu tu..DIA Maha Mengetahui..tak pernah saya alami pun sebelum ni...tapi saya tak nak putus asa..sesi pumping tetap diteruskan seperti biasa..ada takde..saya sempat meluahkan apa yang saya rasa pada seseorang...saya tak nak simpan dalam hati sebab lagi saya simpan.. saya rasa berat sangat..so jalan yang terbaik..saya sharing dengan somebody..dan hari ini..Alhamdulillah...susu produce seperti biasa..kalau 'seseorang' terbaca entry ni...heehee..nak ucapkan many thanx yea...bantuan dari insan sepertimu amat bermakna...bersyukur sebab kita dipertemukan...wargghhh...cam jejak kasih pulak..heehe.
Tapi hari ini saya kembali ceria sebab 'production' seperti sediakala..kupanjatkan kesyukuran kepadaMU YA ALLAH..sesungguhnya DIA yang menentukan setiap detik perjalanan hidup kita..sesungguhnya DOA dan TAWAKAL dijadikan sebagai kunci utama...takmo sesedih dah..mungkin saya rasa penat or macam-macam singgah kat benak kepala...takpun perubahan hormon..tu yang mengganggu sedikit..biasalah...bila terjadi sesuatu macam-macam lintas kat kepala...sebab tula..sebab nila..okehk...takmo fikir yang bukan-bukan..nanti takut lain jadinya...
Saya nak sharing jugak tetang supplement baru yang bakal jadi kawan baik saya..semestinya SHAKLEE...saya baru try ESP = Energizing Soy Protein...apa benda ni ek..jom layan jap..

1. ESP tu apa ya?
ESP ialah singkatan bagi Energizing Soy Protein. Ia adalah protein soya yang sangat berkualiti. Ia didatangkan dalam bentuk serbuk. Boleh diminum begitu sahaja atau pengambilan bersama minuman lain seperti susu, milo atau jus dengan suhu air tidak terlalu panas agar tidak merosakkan enzim protein itu sendiri.

2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
Protein sangat perlu untuk pembentukkan sel. Kandungan susu ibu mengandungi protein dan pengambilan protein menggalakkan lagi penghasilan susu ibu. Alfalfa turut mengandungi protein namun ada kadar yang minimum.
Kedua-dua bangus untuk membanyakkan penghasilan susu namun balik kepada budget masing-masing. Ada yang mengambil kedua2nya, tidak kurang yang mengambil salah satu sahaja.

3. Berapakah harga ESP?
Harga ESP bagi semenanjung termasuk postage ialah RM131 manakala bagi Sabah Sarawak ialah RM144.
 
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
Jika si ibu mengambil 2 sudu besar sehari , ia boleh bertahan antara 1.5 -2 bulan untuk satu canister.
 
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
Individu yang mempunyai masalah diabetes tidak digalakkan mengambil ESP ini.
 
6. Apakah perasa ESP?
ESP Shaklee berperasa Soya.

7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
 InsyaAllah jika tiada aral yang melintang, penghantaran adalah 1-2 hari bekerja.

8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protein ke?
Boleh mengambil kedua-duanya jika berkemampuan. Jika tidak boleh memilih salah satu mengikut budget individu.
 
Dah habis bacakan...so sendiri boleh nilai dan fikir...cukupke khasiat yang kita dapat dalam pemakanan seharian kita..kalau tanya saya..ohh tidakkk..almaklumla..makan pun tak menentu..heehe.. sebab  tula saya amalkan supplement..at least secara tak langsung saya dapat salurkan pada My Lil Khalish melalui sesi penyusuan..anak sihat..opss..kadang-kadang je meragam..biasala budak-budak nak membesar tapi jangan tak tau...cepat je kebah tau..tak percaya ke..kena cubala kalau camtu...heehee..saya tak paksa tapi berkongsi demi kebaikan bersama..

Sumber diperolehi dari Kak Hasmah

Labels: