Aduhai......Bengkak Susu

Sepanjang tempoh berpantang me tak pernah rasa bengkak susu...dijadikan cerita Rabu lepas pulak terkena..biasanyer bengkak susu jadi masa pantang tapi me pulak dah  4 bulan bersalin baru kena..pepagi Rabu tu masa bangun tido dah rasa semacam je badan..tak terkata bila kena mendadak...kepala mula berat...tapi me gagahkan jugak pegi keja..seharian badan rasa seram sejuk.....seriously...lame dah tak kena camni...ingatkan demam base..rupanya kena bengkak susu...lepas balik keja terus menggigil..kat opis rutin pumping cam biasa...puasla masa balik keja berkejar suruh Khalish DF...lepas tu bagi kat Khaleef pulak...Alhamdulillah...esoknya rasa lega sikit..tapi bengkak tu still rasa lagi..pening tak kebah maybe sebab faktor keje...
Sakitnya takleh nak cakap...lupa pulak petua nak guna sikat...bila esoknye sembang ngan BS...dia kate nape tak sikat..bila dah kesakitan taktau dah nak buat apa..menanggung jela..Mr Hubby pun simpati dengan keadaan me...nasibla anak-anak tak meragam sangat..Syukur Alhamdulillah...bila google..banyak rupanya petua nak redakan bengkak susu ni...cuma bila dah kelam kabut aritu yang terlintas kat fikiran...nak kosongkan breast...especially bahagian yang berketul...jalan pintas...keep pumping..masa mandi pulak cucurkan bawah water heater sikit...jangan panas melampau pulak...terjerit kang..

penawar dalam hidup ibu & papa..

rasa macam ilmu penyusuan tak cukup lagi..nak kena gali dalam ni...alangkah bestnyer kalau dapat attend lactation course...memang ada course tu tapi kekangan masa melewati segalanya..

Labels: