Pengalaman Jaundice

Bila belek gambar2 lame...terjumpa pulak pic masa Khalish kena admit kat Hospital Changkat Melintang sebab jaundice..time tu memang sedih sesangat sebab baru je keluar hospital beberapa hari dah kena masuk balik...bila dalam pantang nak kena duduk hospital sangatla bercintanya..badan belum pulih sepenuhnya kena pulak tengok anak duduk bawah phototherapy...Subhanallah...hebat betul dugaan yang diberikan...lagipun anak sulung..ilmu tersangatlah cetek..

dalam incubator 24h...sedih betul time ni..
Alhamdulillah...berkat kesabaran...Khalish duduk bawah lampu tak lama...bacaan hari kedua dah menurun dan boleh discaj....syukur..berkat kesabaran me yang tak putus-putus berdoa..breastfeed selalu...letak bawah lampu tanpa rasa putus-asa sebab nak keluar cepat dari hospital..Khalish pulak dalam tempoh pantang suka berjaga malam...kesabaran mengatasi segalanya..hebat ujian yang diberikan oleh DIA untuk menguji kesabaran kita yang bergelar ibu ni...tapi  ingat...dalam keperitan itu ada kemanisannya..
Bila lahirnya Khaleef...me dah siap sedia nak hadapi jaundice..takut gak berulang...atleast kena penuhkan ilmu di dada...dan Alhamdulillah me dapat control bacaan jaundice Khaleef...syukur sangat...macam-macam petua me amalkan....dan yang penting kerapkan BF...biar dia 'membuang n kencing' kerap sikit...jaundice akan cepat surut...lagipun me ni berdarah 'O'...so memang takleh nak elak baby dari kena jaundice...tu kata doc la..sesungguhnya me redha dan akan cuba sehabis upaya agar anak-anak yang bakal lahir kelak tak duduk bawah phototherapy....sayu sangat hati bila tengok anak kena duduk bawah lampu...panas gak tu...nasib kulit Khalish tak lebam.. 



kenangan disaat melahirkan anak-anak tertacap utuh dalam ingatan ibu...apapun ujian yang mendatang..ibu tetap berusaha yang terbaik untuk kalian.. 

Labels: