Proses Melahirkan Khaleef

Lagi 2 hari Khaleef masuk 4 bulan..tetiba teringat pulak kenangan masa nak lahirkan Khaleef..sehari sebelum tu me macam dah dapat agak & rasa dekat sangat nak bersalin..sebab dah turun show sikit...so prepared la pelbagai...malam tu baru masukkan baju baby dalam beg..surat GL..walhal memang sepatutnya hari tu jumpa doc kat hospital untuk buat appoinment bersalin..tula 1st appoinment pun sebenarnya..zaman sekarang nak beranak pun kena buat appointment..zaman mak-mak dulu takde pun..

Tak sangka pulak bertukar jadi tarikh bersalin...nak dijadikan cerita pagi tu pegi hospital, doc check baru bukak 2cm...tapi dia tak nak terima sebab masa check dia rasa kepala baby memang dah turun tapi macam ade terasa jari baby...dyorang takmo tanggung risiko if anything happend..uissh...memang seriau gak dengar...dalam hati me sentiasa berdoa..janganla kena operate...penakut betul nak tengok peralatan yang ada dalam OT room...selalu tengok kat dalam TV tu ha..ngilu pulak dibuatnyer...so doc advise samade nak ke HKL or Ampang...kire yang paling dekat dengan rumah..bila discuss dengan Mr Hubby..we all decide nak ke Ampang..tanya member yang ade experience bersalin katanya Hospital Ampang ok..pernah gak teringin nak bersalin kat hospital swasta tapi Mr Hubby pulak advise..sakit tetap sama..mana-mana pegipun tetap sakit..so..fullstop!

Sebelum sampai Ampang me sempat singgah OldTown..order nasi lemak...milo...telur separuh masak..nak ade tenaga untuk teran nanti...ni pun petua sorang member..sampai kat Ampang...doc check katenye pulak condition baby ok...Alhamdulillah...lega mase dengar..kepala baby dah masuk ke laluan yang sepatutnya cuma tak tau masa keluar bile..mungkin petang..or malam...so dia suruh discuss dengan Mr Hubby nak balik or stay...dari riak wajah macam nak suruh balik rumah je..think +ve..maybe katil penuh kot..so me pun balik tapi rasa cam tak sedap hati je..me pun amik keputusan call balik hospital yang pertama tadi..then, bertanya la jugak...kenapa takleh bersalin kat sana..kebetulan tepat pada masanya me call O&G..terus dyorang terperanjat...dan suruh datang balik secepat mungkin sebab masa tu dah nak time lunch..


Sepecutnya Mr Hubby ke sana..Syukur kepadaNYA...semua dipermudahkan...sesampai je Kak Misi dah standby...bila check dah bukak dalam 5cm...cepat gak..terus masuk labour room...drip air pelbagai...cam base..dan saat yang ditunggu hampir ke kemuncak..kesakitan yang tak terkata dan sukar untuk digambarkan buat seketika...hanya DIA yang Maha Mengetahui...2x push...Alhamdulillah...terus baby menggelongsor keluar...Allahuakbar...berakhirnya satu penantian...



saye takde gigi lagi tapi saya tetap nak gelak gak..


'Sesungguhnya aku Bersykur KehadratMU kerana memberikan kenikmatan yang tiada tandinganNYA dan untuk kesekian kalinya..dan aku pasrah..sesuatu kejadian itu adalah di atas kehendakMU..

Labels: