Gurauaan Ada Batasnya

Ada benarnya....jangan sesekali melampaui....teringat pesan nenek Sal...bila kita cakap sesuatu..kena fikir abis abis...takut apa yang dilontarkan akan membuatkan orang berkecil hati...biarpun sekadar gurauan....dan hari ini...terlalu ramai orang yang sensitif..lagi kena berhati hati....jangan dek kerana mulut..badan binasa...


Gurauan pada hakikatnya tidak salah....dari segi psikologi dapat hilangkan stress...release tension...petua awet muda..menurunkan tekanan darah.....

Bila bergurau...tentunya akan ketawa kan...bergurau senda bak kata orang...tapi kena la bertempat dan perlu pada masa yang sesuai....tak nak nanti timbul sesuatu yang buruk akibat dari gurauan yang tidak bertempat....

Tapi pada sesetengah orang yang faham...best je kalau nak bergurau...jenis open minded dan tak kisah gitu...ada orang yang bersikap konservatif...bila kita gurau...dianggap serius..bila dah serius...bila kita gurau pun dianggap mempersendakan atau mempermainkan....tak best kan...hehehehe...

So lepas ni kena tengok dulu tau dengan sapa kita nak bergurau tu...agak agak takleh nak 'masuk'....blah je....kang hati sakit pulak...dan kalau jumpa 'sekepala' ..jangan gurau melebihi batasan...takut ada yang akan jejaskan akidah...

Contoh gurauan yang boleh jejaskan akidah:

#  Nabi yusof smart, aku smart lebih sikit dari Nabi

# Senyumlah sikit, muka masam je dah macam malaikat mungkar nankir aku tengok

# Tak payahla nak simpan janggut, tak payah nak bersunah sunah, berselerak aku tengok

# Sedarlah sikit, selama ni kerajaan yang beri rezeki dekat kamu

# Hudud tak sesaui dah zaman ni bro

# Zaman Nabi mana ada Gilette, sebab tu la ada jambang

Hati hati ya bila tuturkan gurauan...

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Labels: , , , ,