Berfikir Sebelum Berbelanja...

Zaman makin mencabar...kos sara diri makin meningkat...so kena pandai la dalam berbelanja dan berjimat..."ukur baju kat celah poket"...hahaha...boleh ke...macam macam nak kena fikir...semua bersangkutan dengan duit...segalanya la kan..kekadang...kerana duit pun boleh jadi gaduh...dan sekarang ni sebab duit jugak rumah tangga terabai dan ada yang berakhir dengan kecundang...

Nampak gayanya..Sal dah mula kena fikir untuk dapatkan pendapatan tambahan ...ermm...melalui ber'blogging ?? mungkin jugak kan...mengapa tidak ..selagi ada usaha...sikit sebanyak dapat la jugak buat belanja ..ye tak ..hehehe...harga barang dulu dengan sekarang sangat jauh berbeza..dan ramai jugak kengkawan Sal dah mula berjinak dengan perniagaan secara online..boleh tahan gak income..boleh difikirkan lagi...

Jangan beli ikut nafsu...sangat merugikan...
Sal ade gak terbaca gak...bila kita dapat gaji..kita kena agihkan untuk tolak hutang yang tertentu..sila bayar...jangan suka berlengah...Sal memang buat camtu...bukan apa..takut terguna...argghhh..sudah...jangan dibuat...dulukan mana yang penting okeh!! ansuran rumah...kereta...bil utiliti..dan sebagainya...

Dan jangan lupa menabung...macam Sal ade jugak la 'tergelincir'...nak beli tudung la..novel la...hukhukhuk...patutnya duit yang lebih kita simpan...tabungan...takyah banyak..memadai RM100 atau RM200 sebulan..ada yang main kutu tapi still dalam konsep berhutang gak tu kan...ni cuba menabung sendiri..Sal pun try gak..cuma bergantung pada pendapatan la...ada lebihan banyak kita simpan lebih...kalau tak sikit pun takpe dari takdok...kan..kan...

Sebenarnya menabung ni lebih kepada membantu kita bila terdesak...mana tau ada berlaku kecemasan di kemudian hari...lega la sikitsebab ada sumber

Pesanan Sal yang terakhir...try jimat dalam berbelanja..dulu Sal pakai beli je barang dapur atau harian...tak kisah mahal atau murah...penyudahnya baru perasan...banyak duit yang digunakan...so sekarang ni bila membeli..kena ada senarai..baru kita follow..kalau tak apa yang nampak...terus ambik masuk dalam troli...perancangan membeli tu kena ada..beza seringgit dua pun sebenarnya dah banyak dah tu..kalau ada list barang nak beli..so nafsu membeli tu turun la sikit kan...

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Labels: , , ,