Jasa Pendidik Tak Pernah Dilupakan

Sayu hati Sal harini...pagi tadi tengok Sambutan Hari Guru di Malaysia Hari Ini (TV3).. terus teringat zaman sekolah dulu...zaman persekolah antara moment yang sangat best !! fikir belajar dan nak exam... warghhhh....rindu pulak dengan cikgu dan kengkawan dulu... zaman nakal nakal remaja...kuikuikui....

Bila tiba Hari Guru yang biasanya disambut pada 16 Mei setiap tahun....agak sibuk la jugak Sal...masuk persembahan...zapin...joget....alahaiiii....kemain nak cari songket...baju melayu....zaman sekolah dulu Sal aktif gak..masuk pertandingan berpantun...nasyid...moga moga anak anak ibu jugak akan aktif macam ibu ya....hehehe

Tu belum lagi part bersukan....player bola tampar....bola jaring...olahraga...walaupun Sal tak berapa nak tinggi...tapi sebab minat...ku gagahkan jugak...lawan sekolah sekolah...sambil kenal dengan bebudak sekolah lain...kenal je ke..??  haaiippppp...zaman sekolah mana reti nak lelebih kan...

Masa sekolah kena belajar betul betul...penentu untuk corak masa depan...terima kasih kepada pendidik anak bangsa...jasa kalian dalam mendidik tanpa jemu mempunyai pengertian yang amat besar...bukanlah mudah untuk mendidik ...compare dengan sekarang...sedangkan jaga anak sendiri pun terkadang rasa macam nak tarikh hand break....terbayang pulak masa cikgu mengajar dulu...ade yang tekun..ade yang termenung...puasla cikgu dok menerangkan kat depan...nak bagi kita faham...

Bila masing masing dah ada kehidupan sendiri...kerjaya sendiri...baru tahukan..apa itu erti pengorbanan seorang insan bergelar pendidik...senang citer...bila dah tua tua ni baru tau keja cikgu tu macam mana...dan dengarnya ada ibu bapa yang naik angin bila cikgu buat tak reti atau ajar sambil lewa terhadap anak masing masing...dan sebagai ibu bapa kita tak boleh nak salahkan cikgu 100%...kena selidik bebetul...aishhh...terpanjang pulak bebelan...

Selamat Hari Guru ..."Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak"

Jom layan kejap lagu untuk cikgu....

video

Sumber: Youtube
Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Labels: , , , ,