Resepi Mudah .. Roti Arab Sedap

1st time Sal try buat roti arab...member sharing resepi...so apa salahnya try...bahan bahan pun mudah...ingatkan susah benor bahan bahan....rupanya sangat mudah....bulan puasa ni jadi rajin nak mencuba...nak beli kat bazaar macam takut sikit...sebab....hehehe....acah je...takde ape pun..memag Sal niat kalau ada masa memang nak belajar buat kuih sendiri..

Cuma bila buat sendiri dan pertama kali try...rupa tu ke laut sikit...tapi rasa Alhamdulillah...ada kelembutan dan kena canai lebih sikit next time...baru cantekkk!! Harap la kan...kita bukan pro sangat pun...huhuhu

lepas uli....buat bulat bulat dan biarkan seketika....

ni rupa lepas goreng.....

Bahan bahan:

2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula pasir
300ml air suam
1 sudu yis
500g tepung gandum

Cara nak buat:

Mentega...minyak masak dan gula dibancuh dengan air suam sampai semuanya larut...
tepung gandum digaul dengan yis...
kemudian campurkan semua bahan tadi dan uli sampai licin dan kental...kiranya tak melekat kat tangan...
perap dalam sejam dan adunan perlu ditutup dengan plastik

Uli semua dan buat bulat bulat....taburkan sedikit tepung gandum di atas dulang untuk mengelakkan adunan melekat...rehatkan dalam 10 minit...kemudian canaikan nipis tapi jangan terlalu nipis..takut roti tak kembang..agak agak ye..panaskan minyak dan goreng satu satu...tunggu roti kembang...baru balikkan... 
(part ni yang Sal tak berjaya lagi sebab roti kurang naik)

Enak dimakan bersama kuih kari....sambal ikan bilis...sambal sardin ataupun asam pedas...Perghhhh !!! terangkat...

Selamat mencuba ya !!

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Labels: , , , ,