Resepi Mudah...Boleh Dipelajari

kena rajin masuk dapur....usaha itu penting ...(Picca Google)

Dulu ...masa Sal muda remaja...chewahhh....tak penah berpeluang nak masak pun...just masuk dapur tengok nenek masak...tolong tumbuk bawang...mesin cili...takat tu je....masa tu tak pernah pulak terfikir nak masak...tak penah nak offer diri cakap ngan nenek...jadi pemerhati setia je..

Bila masuk bulan puasa...Sal jadi assistant gak....tukang terap acuan kuih...tukang masuk dan angkat kuih dalam oven....dan situasi mula berubah selepas kawen... agak cuak jugak masa memula kawen...tertanya pada diri sendiri..boleh ke aku masak ??? sedap ke tak ??? sure Mr Hubby komplen...warghhhh....!!! pelbagai persoalan bermain di minda...

Air tangan isteri sangat penting...Sal tahu tu...malah air tangan isteri amat diberkati dan menambah rasa cinta..menyemarakkan kasih sayang dan keserasian dalam melayari bahtera perkahwinan...jadinya...langkah pertama yang Sal buat dulu...belajar masak resepi yang mudah...beli buku resepi yang simple..5 tahun ke belakang tak sehebat hari ni...semua resepi dah boleh jengah hanya di hujung jari...GOOGLE je kat tepon...sure keluar resepi...nak dengan tak nak je...dan yang penting kena rajin la...kalau penyakit 'M' datang...ape pun takleh kan !!

situasi yang Sal penah alami..sampai sekarang gini gak...(Picca Google)
Dan kalau nak tahu...sehingga harini...Sal tetap berusaha untuk belajar ilmu masakan...para isteri dan ibu tak perlu risau.. dengan adanye blog dan media sosial...sangat sangat membantu...lagipun kalau kita masak sendiri...dah tentu jauh lebih bersih dan berkualiti..berbanding kita beli di kedai kan..bahan yang kita gunakan pun selamat

Tambah anak anak Sal pun makin membesar...masa ni la nak test skill masak...buat kuih yang simple.. syok bila kita buat...anak anak berebut nak makan...hilang penat...walaupun seorang wanita tu berkerjaya...jangan jadikan penat atau letih sebagai alasan...boleh je lapangkan sedikit masa masuk ke dapur terutamanya hujung minggu...bukan susah pun masak or buat kuih...dan akan datang bila anak anak dah sekolah...Sal dah kena plan untuk buat bekal anak anak ke sekolah..moga niat Sal dipermudahkan oleh Ilahi...amin...

Keseimbangan antara kerja dan keluarga itu penting...takut jugak di masa akan datang...dek sebab perkara yang kecil..tercetus pergaduhan dan salah faham dan boleh mengakibatkan penceraian..Nauzubillah.. mintak dijauhkan..kerjaya adalah no 2 lepas suami dan anak anak...

Bagi Sal....seronok sebenarnya belajar memasak ni...bila dah terjebak...kalau boleh hari hari nak masuk dapur....hehehe...kita asah skill....kita cuba setakat mana yang termampu...lepas masak ..kita mintak 'juri istimewa' adili...dan jurinya adalah suami dan anak anak...Best kan gitu ....masak bersama suami dan anak anak pun best...jadikan aktiviti sekeluarga...pun okeh jugak....


Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Labels: , , , ,